Ενότητα 2

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 3, οι γενικές αρχές της Σύμβασης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία είναι οι ακόλουθες:

 • Ο σεβασμός της εγγενούς αξιοπρέπειας, της ατομικής αυτονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας ατομικών επιλογών και της ανεξαρτησίας των ατόμων
 • Η μη διάκριση
 • Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία
 • Ο σεβασμός της διαφοράς και η αποδοχή των ατόμων με αναπηρίες, ως μέρους της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και της ανθρωπότητας
 • Η ισότητα ευκαιριών
 • Η προσβασιμότητα
 • Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών
 • Ο σεβασμός των εξελισσόμενων ικανοτήτων των παιδιών με αναπηρίες και ο σεβασμός του δικαιώματος των παιδιών με αναπηρίες να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.

Οι ως άνω γενικές αρχές που διέπουν τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία κατοχυρώνονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους ρητά στο Σύνταγμα της Ελλάδος.  Ως εκ τούτου αποτελούν αξίες που καταρχήν διαπνέουν και την ελληνική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα αυτά.

Οι συμμετέχοντες στην προνομοθετική δημόσια διαβούλευση ενθαρρύνονται στην ενότητα αυτή να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την περαιτέρω εξειδίκευση των γενικών αρχών της Σύμβασης προς το σκοπό της εμπέδωσης της αντίληψης, ότι τα άτομα με αναπηρία διαθέτουν ίδια δικαιώματα με το σύνολο του πληθυσμού, ότι αναγνωρίζονται ως ισότιμα ανεξάρτητα από το γεγονός της αναπηρίας, ότι απαγορεύεται κάθε διάκριση στη βάση της αναπηρίας καθώς και ότι τα άτομα αυτά έχουν δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους.

Ιδιαίτερη έμφαση μπορεί να δοθεί στην εξειδίκευση της αρχής της προσβασιμότητας, υπό την οπτική της άρσης εμποδίων για την απόλαυση του συνόλου των δικαιωμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τη δυνατότητα καθιέρωσης «εύλογων προσαρμογών»,  των απαραίτητων και κατάλληλων δηλαδή τροποποιήσεων και ρυθμίσεων, οι οποίες δεν επιβάλλουν δυσανάλογο ή αδικαιολόγητο βάρος, όπου απαιτείται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, προκειμένου να διασφαλιστούν για τα άτομα με αναπηρία η απόλαυση ή η άσκηση σε ίση βάση με τους άλλους, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Κρίσιμη τέλος κρίνεται η συμβολή στην εξειδίκευση της αρχής του σεβασμού των εξελισσόμενων ικανοτήτων καθώς και του σεβασμού των παιδιών με αναπηρία να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να προάγεται η ανάπτυξη και η ομαλή πορεία τους προς την ενηλικίωσή τους.

Σχόλια στο σύνολο του άρθρου
 • Να καταργηθεί η παρακάτω εγκύκλιους του ΙΚΑ που μείωσε άδικα της παροχές αναπηρικών ειδών στο 50%
  Αθήνα 31/05/2011
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Π04/3/155 ΑΡΙΘ: 37
  ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

  ΘΕΜΑ : « Κοινοποίηση πίνακα των χορηγουμένων από το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ
  ορθοπεδικών, ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών και παροχή
  σχετικών οδηγιών για τη χορήγησή τους. »
  ΣΧΕΤ.: Η Εγκύκλιος 37/2009 και τα Π04/3/110/20-4-2010 καιReference

 • Καλημέρα σας! Όπως έχω γράψει και σε άλλη ενότητα, αντιμετωπίζω πρόβλημα όρασης.
  Κατά καιρούς αντιμετωπίζω πρόβλημα στην συναλλαγές μου με τις τράπεζες. Μου ζητάνε δύο μάρτυρες προκειμένου να πραγματοποιήσω τις συναλλαγές. Αυτό είναι κάτι το αδύνατο για μένα.
  Αφορμή συνήθως είναι κάποιο περιστατικό σε μία τράπεζα από κάποιο άλλο άτομο με ειδικές ανάγκες.
  Και αναρωτιέμαι τόσα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τις τράπεζες από τους αρτιμελείς, εντός εισαγωγικών πάντοτε, γιατί δεν ζητάνε μάρτυρες για όλους;
  Στην εποχή που ζούμε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προκειμένου να διασφαλίσουμε την μεταξύ μας συναλλαγή.
  Γιατί έχω το ίδιο δικαίωμα με όποιον δήποτε να μη γνωρίζει κανείς ,τι τραπεζικούς λογαριασμούς διατηρώ!
  Προτείνω λύσεις, όπως Ηχητική ανάγνωση του μενού στην οθόνη των ΑΤΜ, Η χρήση σφραγίδων, η χρήση κάμερας κατά την συναλλαγή μας μέσα στο ταμείο, ειδικές εφαρμογές κατά την συναλλαγή μας κι άλλα πολλά Θεωρώ ανεπίτρεπτο και αυτή τη στιγμή ακόμη να χρησιμοποιούνται υπάλληλοι της τράπεζας για να μπορώ εγώ να πραγματοποιώ την συναλλαγή μου. Βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι είναι μια κάποια λύση και αυτή. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα. Τέλος, να προσθέσω ότι προσεχώς πολλά ΑΤΜ θα αντικατασταθούν ε με οθόνες αφής, κάτι που θα μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο εμάς τα άτομα με πρόβλημα όρασης. Ευχαριστώ πολύ.

 • μπραβο σας που θελησατε να ασχοληθειτε σοβαρα με το θεμα της αναπηριας αλλα πανω απο ολα της αξιοπρεπειας των αμεα.θα προσπαθησω να ειμια κατανοητος κ συντομος
  1. βεβαιωσης δυσιατου (δινονται μονο μετα αιτηση της υπηρεσιας του υπαλληλου κ αποστελουνται παλι στην υπηρεσία )γιατι??? πχ στην βορεια ελλαδα πλεον τα δινει το αχεπα η ψυχιατρικη κλινικη, ρωταω α)ο αδερφος μπου εχει δυσιατο εγω δικαιουμε να περνω την αδεια φροντιδας του (για τις αναγκες )γιατι ν αξερει η υπηρεσια μου τι εχει ο αδερφος μου?? β)υπαλληλος που θελει να κανει αιτηση μεταταξης που η αιτηση απευθυνεται στο υπουργειο γιατι η υπηρεσια του να γνωριζει το προβλημα του ???? γιατι να μην δινεται εφενος απο τα κεπα , αφετερου ο πολιτης ασθενης υπαλληλος να την ζηταει μονος του , ξερετε οτι αν καταθεσεις βεβαιωση η γνωματευση ιατρικη στην υπηρεσια σου κ οι κακοκυβοι το διαδοσουν κ πας στα δικαστηρια δεν τους κανουν τιποτα παρα το γεγονος οτι θα σε εχουν διαβαε\λει στυλ λοβερδου παντου??? γιατι???γιατι το πας μομος σου. αρκει μια βεβαιωση που να λλει ο κυριος ταδε υπαγεται στο νομο των διασυατων κ τελειωσε.
  2. βεβαιωση κεπα , εχει βγει εδω κ χρονια αποφαση απο την αρχη προστασιας προσωπικων δεδομενων που λεει οτι μπορουν οι γνωματευσης αν ζητηθουν να βγαινουν οτι ο κυριος η η κυρια εχει τοσο ποσοστο αναπηριας κ τιποτα αλλο. γιατι δεν εχει γινει ποτε νομοθετικη ρυθμιση γιαυτο???? επαναλμαβανω μετα την διαπομπεψη δεν μπορεις να κανεις τιποτα γιατι το δεινεις μονος σου , σε τι οφελει να ξερει η υπηρεσια μου τι εχω??? προσωπικα εγ
  ργαζομιοα σε ενα μικρο δημο 30 υπαλληλων καθε φορα που περνω τηλ για αδεια με ενημερωνει η προισταεμην προσωπικου ποσοι συναδερφοθ εχουν καρκονο τις λεω παντα δεν με αφορα θα σε καταγγειλω στον εισαγγελεα αν ξανα τολμισεις να μου τα πεις. ενας υπαλληλος με αιζς ελατε στην θεση του , στην πραγματικοτητα αυτος κυνδινευει λογο μη ανοποιοιτικου κ οχι οι αλλοι , αν εμφανισει το χαρτι του τι θα χασει??/ την αξιοπρεπεια του κ οχι μονο δωστε ενα τελος σε αυτο τον κανιβαλισμο .
  3. ληξιαρχικες πραξης θανατου , γιατι να γραφει αιτια θανατου??? σε τι βοηθαει????? ετσι κ αλλιως ολα εινια σφραγισμενα η αν δεν εινια (τα θερετρα στις ιδιαιτερεςς περιπτωεις ας εινια) ξερετε τι κουτσομπολιο πεφτει στα γραφεια ?? το πρωτο που κοιτανε ?? που εινια η αξιοπρεπεια του θανοντος???ξερετε ποσοι το βλεπουν ??? ληξιαρχειο, δημοτλογια, μητρωα αρρενων αν εινια ντρας υπαλληλοι συμβολιογραφιου, ο αγοραστης απο κατι που θα κληρωνωμιθει κ θα πολυθει να συνεχεισω??? θελετε να εχετε ενα πατερα με καρικο η μα αιτζ που να εχει πεθανει κ να τα διθαβαζουν ολοι????? κ γιατι ποια η λογικη?????
  τελειωνοντας ,μιας κ 4. οι μη αναστρεψιμες παθησεις επιτελους βαλτε κ το αιδσ κ σε αυτες , δηλ η λογικη λοβερδου οτι οι ναρκωμανης κολανε για να περνουν επιδωματα εινια γελοια . ενας ανθρωπος που ακολουθει την αγωγη σακατευεται μονο απο τα φαρμακα που περνει, ας μην εκδικουμαστε τους αδυνατους , ξερω κ διαβαζω ποσο στεκοσαστε παντα στο πλευρο τους ας το κανετε κ πραξη . σας ευχαριστω

 • Είμαι μητέρα παιδιού με εγκεφαλική παράλυση τύπου ημιπληγίας ΔΕ(έτος γέννησης 2004).Ο προβληματισμός μου σχετίζεται με τη λειτουργία των ΚΕΠΑ.Κατά την αξιολόγηση του παιδιού απο το ΚΕΠΑ αποδόθηκε ποσοστό αναπηρίας 35%,ενώ από την απμόδια ΠΥΥΕ Ιωαννίνων είχε αποδοθεί ποσοστό 80%.Έπειτα από ανοφορά δική μου και του συνήγορου του πολίτη για αιτιολόγηση της απόφασης η έγγραφη απάντηση που δόθηκε απο την υπηρεσία των ΚΕΠΑ ειναι η εξής:η κλινική εξέταση από τις Υ.Ε.ΚΕΠΑ με εξειδικευμένους για κάθε πάθηση ιατρούς έχει μεγαλύτερη ισχύ από τις οιεσδήποτε συστάσεις του Ε.Π.Π.Α.Αυτή η απάντηση αποτελεί καταπάτηση βασικού άρθρου του συντάγματος.Στη συνέχεια με εισαγγελική παραγγελία έλαβα τα πρακτικά των υγειονομικών επιτροπών που αξιολόγησαν το γιο μου.Στις αποφάσεις δεν αναγράφονται τα ονόματα και οι ειδικότητες των ιατρών,οι αποφάσεις είναι ανυπόγραφες και χωρίς σφραγίδες.Επίσης δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση πάθησης(η επαγγελματική μου ιδιότητα είναι οδοντίατρος).Όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή επιβίωση,ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού.Είμαι στη διάθεση σας να προσκομίσω οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο μου ζητήσετε.

 • ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ / ΠΟΣΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΛΙΣΤΑ; / ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΠΡΕΠΩΝ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ Η ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΙΡΝΩΝΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΤΑΝΕ / ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΤΗ / ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΛΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Top