Ενότητα 2

Β) Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας δομών και ρόλων για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία

 • Ερώτημα 3

Στο πλαίσιο της ανασύστασης ενός νέου κυβερνητικού φορέα πολιτικής για τη νεολαία αναφέρατε δομές ή και συλλογικότητες που κρίνετε απαραίτητες για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία. Ενδεικτικά αναφέρονται, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων, σημεία εστίασης νέων ανά περιφέρεια, σύμβουλοι νέων και άλλοι επαγγελματίες που εργάζονται με νέους, κ.λ.π.

Σχόλια στο σύνολο του άρθρου
 • Πιστεύω πως τα πρώτα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν είναι τα κέντρα όπου οι νέοι μπορεί να αναταχθουν. Να ξεπεράσουν την απαγοητευση που τους έχει φέρει η σημερινή κατάσταση να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος και να μπορέσουν να ανοίξουν τα φτερά τους. Καλλιτεχνικοι σύλλογοι με έργο αποδεδειγμένο, φορείς τοπικοί που φιλοξενούν νέους, Ωδεία, και δομές που μπορεί να του δώσουν κάτι άλλο του νέου πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα υποστηριχθουν.
  Μακρυά από κομματικές οργανώσεις όλα τα Ελληνόπουλα είναι ίσα στην ευκαιρία.
  Αν θέλετε να πετύχετε μακρυά από τις πολιτικές σκοπιμότητες.
  Αφήστε τα λόγια και κάνετε έργο Δείξτε το ενδιαφέρον σας και οι νέοι θα καταλάβουν πως κάτι γινεται και θα το ακολουθήσουν.

 • Αρχικά, απομάκρυνση-διάλυση-μη στήριξη κομματικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια. Έπειτα, φοιτητικά συμβούλια σε κάθε σχολή που θα εκλέγεται με κανονικές εκλογές από τους ίδιους τους φοιτητές. Έπειτα, συμβούλιο πανεπιστημίου με εκλογή με τον ίδιο τρόπο. Και πρωτίστως, Εθνική Ένωση Φοιτητών που θα εκλέγονται με εκλογές από τα μέλη του εκάστοτε φοιτητικού συλλόγου. Θα συμμετέχουν με τη σειρά τους στην ESU EUROPEAN STUDENTS UNION οι οποίοι διεκδικούν και καταφέρνουν χιλιάδες πράγματα αφού έχουν άμεση επαφή με όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς. Έπειτα, τοπικές ενώσεις νεολαίας σε κάθε πόλη ή νομό, όπου θα μπορούν να είναι μέλη όλοι οι νέοι άνω των 18 αυτόματα και ύστερα από εκλογή, θα δημιουργείται συμβούλιο νεολαίας. Υπεύθυνοι για θέματα εργασίας του νομού, δράσεων πχ συναυλίες κλπ Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν καλό να δημιουργηθούν μονάδες πληροφόρησης της νεολαίας για θέματα εργασίας, μετανάστευσης, σπουδών, επαγγελματικού προσανατολισμού κλπ

 • Η διεθνής εμπειρία και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή με τους Εθνικούς Φορείς Νέων έχει να παρουσιάσει λαμπρά και λειτουργικά παραδείγματα (πχ Γερμανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Λιθουανία,Φινλανδία). Ακόμα και η δική μας Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς την περίοδο 1990-2006 περίπου, παρουσίασε μία έντονη δραστηριότητα που δυστυχώς δεν είχε συνέχεια. Εμείς θα εστιάσουμε στο μοντέλο του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και νέων που λειτουργεί με εθελοντές εμψυχωτές από το 1993 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της άτυπης εκπαίδευσης και ψυχοπαιδαγωγικής υποστήριξης στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Σε αυτό η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» έχει μία τεράστια εμπειρία καταγεγραμμένη και αξιολογημένη.(Είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, εφόσον ζητηθεί). Θεωρούμε ότι η στήριξη (οικονομική, εκπαιδευτική ,διακρατικών συνεργασιών, πρωτοβουλιών, εθελοντισμού ) σε φορείς που παράγουν αποδεδειγμένα κοινωνικό έργο στους νέους και το περιβάλλον τους και στοχεύουν στην αφύπνιση και ενεργοποίηση των πολιτών, θα πρέπει να αποτελέσει σημαντική προτεραιότητα στο νέο κυβερνητικό φορέα πολιτικής για την νεολαία.Reference

 • Οι νέοι (και όχι μόνο) χρειάζονται ορατές δομές, συμβουλευτικών υπηρεσιών και πληροφόρησης (ΣΥΠ) μέσα σε κάθε δομή εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης (τουλάχιστον από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Επέκταση κσι εκχώρηση αρμοδιοτήτων του ΟΑΕΔ σε δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη διαχείριση των ηλικιακών ομάδων των νέων. Στελέχωση με Συμββούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού που θα δίνουν επιλογές στους νέους για περεταίρω εκπαίδευση, κατάρτιση, μαθητεία, απασχόληση και θα λειτουργούν ως διασυνδεδεμένα κομβικά σημεία για τη διεύρυνση της πρόσβασης (Βλέπετε και ερώτημα 1)Reference

 • α) θα πρέπει να επανανομοθετηθούν τα Τοπικά Συμβούλια Νέων με πρωταρχική την κατάργηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων που οδήγησε σε κομματικούς στρατούς. Οι νέοι με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι με τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου εντάσσονται ή απεντάσσονται αυτόματα από τον εκλογικό κατάλογο. Αυτονόητη η χρηματοδότηση των ΤΟΣΥΝ

  β) στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να ανανεωθεί το πλαίσιο λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων ώστε να πάψουν να ασχολούνται μόνο με τους σχολικούς περιπάτους. Οι μαθητικές κοινότητες μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο στην εξωστρέφεια του σχολείου με εκδηλώσεις κτλ.

  γ) Αναγνώριση και πιστοποίηση της πρώτης γενιάς των συμβούλων νέων και ένταξη του επαγγέλματος σε βαθμίδα της εκπαίδευσης κατά προτίμηση τριτοβάθμια.

  δ) Θεσμοθετημένη λειτουργία των Κέντρων Πληροφόρησης Νέων με καταρτισμένο και πιστοποιημένο προσωπικό π.χ. σύμβουλοι νέων σε συνεργασία με την τοπικη αυτοδιοίκηση και οργανώσεις νεολαίας

 • Τοπική κοινωνική οργανωση μακρυα απο κεντρικες κρατικες δομες. Αλλαγη εκπαιδευτικου συστηματος με αποκεντρωμενες δομες στις Περιφερειες. Ερευνα σε ολα τα επιπεδα που να περιλαμβανει ολους τους κοινωνικους εταιρους (π.χ. οικογενεια, τοπικη οικονομια) και να δημιουργει αγορα εργασιας και εκαπιδευση με βαση τις αναγκες. Και αποκεντρωση του κρατους με βαση τς τοπικες κοινωνίες. Επισης αλλαγη μοντελου αναπτυξηςReference

 • Τοπικά Συμβούλια Νέων: Η προηγούμενη εμπειρία της εφαρμογής τους απέδειξε πως η κατάρρευση του εγχειρήματος οφείλεται σε πληθώρα αρνητικών παραγόντων. Παραμένει ενδιαφέρουσα η συζήτηση για τη μαζική αναβίωση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, ενδεχομένως απαλλαγμένων από τα λανθασμένα χαρακτηριστικά του παρελθόντος. Απαραίτητη η αλληλεπίδραση με χώρες του εξωτερικού για το ζήτημα των μορφών που λαμβάνει η ενεργοποίηση των νέων και υιοθέτηση πρακτικών που ευδοκιμούν σε άλλες χώρες.Στοχευμένο πλάνο και όχι εμπλοκή κομματικών νεολαιών.

  Κέντρα Πληροφόρησης Νέων: Ενίσχυση της λειτουργίας τους. Έμφαση σε επαρχία και σύνδεση με τα δημόσια σχολεία (παρουσίαση για τη λειτουργία τους κτλ). Στελέχωση των κέντρων με κατά το δυνατόν εξειδικευμένο προσωπικό .

  Συμμετοχή της χώρας στην ευρωπϊκή πρωτοβουλία «Europe goes local» και ενίσχυση των νέων μέσα στις τοπικές κοινότητες. Δραστηρίοτητες youthworking αποκλειστικά με βάση τις ανάγκες σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον οι διάφορες συνέργειες στο πλαίσιο του Erasmus+ που γίνονται σε τοπικό επίπεδο να κοινοποιούν τα αποτελέσματα τους στους τοπικούς φορείς. Με άλλα λόγια να μην γίνονται project μόνο για να γίνονται.

  Στρατηγική για τη νεολαία με συμμετοχή της νεολαίας σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων ή περιφερειών με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. (π.χ. αν η Κατερίνη λόγω του παραρτήματος Logistics του ΑΤΕΙΘ μπορεί να συνδέσει την τοπική οικονομία με άνοιγμα νέων επαγγελμάτων πάνω σε σχετικούς τομείς, αυτό πρέπει να προβλεφθεί και να υλοποιηθεί σε μια στρατηγική σε τοπικό επίπεδο που θα αφορά κυρίως τους νέους).

Top